Logo Modedraad

Zelf aan de slag gaan

Hoe maak ik zelf zo’n te gekke tas?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je veel liever met een tas rondloopt die je zelf gemaakt hebt. Dit is erg leuk om te hebben en een slimme manier om je oude spijkerbroek een tweede leven te geven. Daarom hieronder een omschrijving hoe je de tas van De Mode Draad kan namaken.

Het beste is om een stevige broek te gebruiken zonder stretch. Deze zal dan het best in zijn vorm blijven zitten. Je knipt hier twee lappen uit van 470 mm x 395 mm. Je moet er rekening mee houden dat je extra ruimte nodig zal hebben, dus hier houden we rekening met een speling van 20 mm. De tas zal uiteindelijk dus 450 mm bij 375 mm worden.

Wanneer je een naaimachine hebt met een zigzag patroon kun je het best de uiteinde hiermee dicht stikken, om te voorkomen dat de tas zal gaan rafelen. Vervolgens knip je een lang stuk uit de broek van 150 cm. De uiteinde hiervan leg je tussen de twee lappen aan de onderkant. Nu kun je de tas helemaal dicht stikken. Als laatste heb je nog 4 lusjes nodig waar het hengsel doorheen zal gaan. Hier kun je de originele lusjes van de broek voor gebruiken. Deze maak je aan de bovenkant vast, aan elk uiteinde twee. Wanneer je ze dichtmaakt hou je het hengsel er tussen in, zodat deze vast zal gaan zitten.

Knip alle losse draden van de tas af en tada! Je hebt een eigen Mode Draad tas.

Hoe kom ik erachter welke kleding eerlijk gemaakt is?

De witte lijst

Sinds 2016 hebben rond de 60 textielbedrijven de ‘Dutch Agreement on Sustainable Garments and Textile’ ondertekend. Dit is een witte lijst waar alle bedrijven op staan die eerlijke kleding verkopen of dat binnen 5 jaar willen gaan doen. Bedrijven die op de lijst terecht willen moeten aan strenge eisen voldoen en er wordt elk jaar publiekelijk bekend gemaakt wie er van de lijst is afgevallen.

Dit zijn de punten die de bedrijven op de witte lijst beloven:

1. Geen discriminatie op de werkvloer

2. Geen kinderarbeid

3. Geen gedwongen arbeid

4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020

5. Een veilige en gezonde werkplek

6. Vrijheid van vakvereniging

7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)

8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie

9. Tegengaan van dierenleed

De gehele lijst van winkels die op de lijst staan vind je hier.

Wat doe je met oude kleding die je niet meer wilt?

Je hebt meerdere kledingstuks in je kast hangen die je niet meer draagt, wat doe je ermee?

Hergebruiken

De eerste optie is om je kleren te recyclen en te hergebruiken. Dit is erg leuk om te hebben en een slimme manier om je oude spijkerbroek een tweede leven te geven. Het beste is om een stevige broek te gebruiken zonder stretch. Deze zal dan het best in zijn vorm blijven zitten.

Doorverkopen

Wanneer je niet zo creatief bent ingesteld maar je kleren er nog wel goed uit zien kun je de kleren proberen door te verkopen. Een goede website om dit te doen is United Wardrobe. Hier kun je tweedehands kleding verkopen en kopen van andere consumenten. Wanneer dit niet lukt of je hier liever geen tijd in wilt besteden kun je de kleren ook naar een kringkoopwinkel brengen. Zij zullen het dan verkopen voor een mooi prijsje waardoor het kledingstuk een tweede leven krijgt.

Derde wereld landen

Ten slotte kun je natuurlijk je kleren ook opsturen naar derdewereld landen of aan mensen geven die geen of weinig geld te besteden hebben om nieuwe kleren te kopen. Er zijn hiervoor speciale kledingcontainers in veel wijken te vinden, maar er zijn ook vaak speciale acties van organisaties en bedrijven die kleding verzamelen.